zaterdag 8 september 2007

Modena even wereldnieuws

Corréggio-Modena. Een kort stukje omdat we vonden dat we een rustdag hadden verdiend. De tractoren waren er ook al. Vol met zojuist geplukte druiven. Via San Martino in Rio waar een kasteel het centrum van de stad is en een fietspad naar Modena. Een stadje waar we eens rustig wilden rondlopen. Dat is volledig mislukt. Vandaag werd Pavarotti begraven vanuit de Duomo van Modena, zijn stad. Niet in Rome maar waar hij vandaan kwam. De stad vol pers en de lokale bevolking. 10 soorten politie, allemaal met petten en zonnebrillen op. Mannetjes in pakken en kale koppen met oortjes in. Allemaal gestrest en druk.
Alle kopstukken uit Italië zowel politici als artiesten. De lokale bevolking was diep geroerd en licht ontvlambaar tegen elkaar. Eigenlijk was er sprake van een stampa. Modena in het nieuws. Je voelde de droefheid goed. Wat een ervaring. Op het eind kwam ook nog de luchtmacht over met de driekleur in rook. De laatste groet.
Addio maestro.

Dit bericht ontvangt u van een KPN gebruiker.
U kunt niet antwoorden op dit bericht.
U kunt meer informatie vinden op www.kpn.com trefwoord "mms"

vrijdag 7 september 2007

Cane e uva.(honden en druiven)

Sabbioneta- Corréggio. We verlaten de vesting door de Porta Imperiale. Vandaag gaan we over de Po. Dat klinkt raar maar voor ons is het een mijlpaal. We rijden door een gebied dat vroeger een moeras was. Het landschap ziet er ook anders uit en er heerst bedrijvigheid. Iets wat we de afgelopen dagen niet hebben gezien. Je ziet in de dorpjes zelfs tuintjes met bloemen. De wegen zijn er beroerd en dan zeg ik het voorzichtig. Ze gooien kuilen dicht met bulten. Bij vrijwel iedere casa blaft een hond je voorbij. Bij Pomponesco gaan we de dijk op en zien we de Po. Het is een brede sloot in een inmens brede bedding. Ooit is het een rivier geweest die respect afdwong. De brug tussen Corregio Verde en Guastalla is niet leuk om overheen te rijden. Te druk en geen fietspad. Na Guastalla rijden we richting Gualtieri. Voorde wat oudere lezers, dit is het stadje waar Fernandel Don Camillo opnam. Samen met Peppone de burgemeester. Door de polder rijden we naar Novellara. We lunchen op de piazza Unita d'Italia. Leuke plaats maar we zijn blij dat we ook weer verder kunnen. Na Novellara komen we door enorme velden druivenranken. Lambrusco-wijnen schijnen hier te worden gemaakt. Koel gedronken smaakt deze wijn goed bij warm weer,zeggen ze. Corréggio is leuk en het barst er van de tractoren die met druiven op weg zijn naar de weegbrug. De chauffeurs glimmen van voldoening over hun mooie en verwachtingsvolle lading. Voor de verandering doei.

Dit bericht ontvangt u van een KPN gebruiker.
U kunt niet antwoorden op dit bericht.
U kunt meer informatie vinden op www.kpn.com trefwoord "mms"

donderdag 6 september 2007

Pavarotti

Cremona- Sabbioneta. De gerant stond ons op te wachten. Pavarotti e morto. Het huilen nader dan het lachen. De tv kneiterhard aan met daarop het nieuws..... Nostri colazione in Cremona. De route vangt aan op de Via Postumia een oude Romeinse weg die liep van Genua tot Aquileia. Bijna kaarsrecht. De Po vlakte is niet echt een mooi stuk Italië. Veel landbouw en varkensboeren samen met de geur die daarbij schijnt te horen. Veel akkers met rood verdorde maïs. Vervallen en zeer slecht onderhouden boerderijen afgewisseld met soms mooie dorpjes en herenboerderijen. Via Casanova d'Offredi waar de boerderij eigenlijk ook het dorp is, Voltido, Solarolo Rainério waar we lekker lunchen naar Casteldidone. en via Villanova naar Sabbioneta. Een soort van Naarden aan de Po. Een vestingstad geheel ommuurd en redelijk onderhouden. Het werd vroeger zelfs het kleine Athene genoemd. Nu is er niet veel te doen en er wonen nu zelfs minder mensen dan 4 eeuwen terug. Je kan er wel heerlijk wandelen en zitten op het Palazzo del Giardino. Een monument. Salute.

Dit bericht ontvangt u van een KPN gebruiker.
U kunt niet antwoorden op dit bericht.
U kunt meer informatie vinden op www.kpn.com trefwoord "mms"

woensdag 5 september 2007

Straffe noordenwind.

Trezzo sull'Adda- Cremona. Een stralende dag en een behoorlijke wind uit het noorden. Als je naar het zuiden rijdt is dat verwennerij. Uit Trezzo geraken was geen kleinigheid. Waarschijnlijk waren te vroeg en reden we de forenzen in de weg. Na een half uur worstelen zaten we weer op de route. Richting Po-vlakte. Via Santuario di Concesa naar Vaprio waar we de Adda oversteken en de Po vlakte binnenrijden. Treviglio is klein en niet echt bijzonder. We steken door naar Crema. Onderweg rij je door een bonte verzameling van boerderijen en dorpjes die bij ons in het Openlucht museum zouden worden opgebouwd. Hier leeft men er in. Aan kerken en kapelletjes ook geen gebrek. Crema is mooi met een prachtig oud centrum. Via Castellone, Formigara, Grumello vanwaar we Mark zijn hulp hebben gevraagd om een adres in Cremona bereiken we Cremona via Casanova di Montera. Een stad die de hoogste kerktoren in Italië heeft (111 meter) en waar Stradivarius heeft gewerkt en geleefd. Monteverdi er heeft gecomponeerd. Wij zij er heerlijk heen gewaaid. Buona sera. (goedenavond)

Dit bericht ontvangt u van een KPN gebruiker.
U kunt niet antwoorden op dit bericht.
U kunt meer informatie vinden op www.kpn.com trefwoord "mms"

dinsdag 4 september 2007

Allemaal water

Bellagio-Trezzo sull'Adda. Via Vasenna, Onno,Oliveto Lario naar Lecco. Prachtig weer en een pittige wind in de rug. Ook weer door twee lange tunnels.(2.2 en 1.6 km) Dat is echt niet leuk. In Lecco vinden we snel de alternatieve route langs Lago di Garlate en de Adda. Alternatief omdat ook vandaag in de hoofdroute meerdere kilometers over te drukke wegen zou gaan. Na gisteren willen we dit niet meer. Vandaag dus de Adda. Soort van vol met bronwater bruisende en zeer heldere rivier die in de Po uitkomt. Ruim 20 kilometer over onverharde wegen vol met op kinderkopjes lijkende kiezels. Dat is ook niet fijn maar de omgeving maakte veel goed. Tot Brivio ging het prima. Daarna werd het even minder. Modderplassen en veel kuilen. Deejaavu Erika! Vervolgens hebben we 10 kilometer lang door een museum gereden. Leonardo da Vinci heeft door een gigantisch kanalen, sluizen en overloopstelsel geprobeerd de Adda bevaarbaar te maken. Indrukwekkend en vernuftig geheel. Het is volgens mij niet gelukt.
Wel zijn er in 1906 verschillende krachtcentrales bij gebouwd . Een beetje jammer dat ze het totaal wat verwaarlozen wel goed dat ze het als museum waarmerken. Vervolgens was het een hele toer om het Adda dal uit te komen bij Trezzo. In Trezzo is niet veel te doen en de dag was behoorlijk inspannend om al dat water. Nu ook nog een, voor ons doen een wat waterig wijntje. Toch is Chianti hier ook lekker. Salve!

Dit bericht ontvangt u van een KPN gebruiker.
U kunt niet antwoorden op dit bericht.
U kunt meer informatie vinden op www.kpn.com trefwoord "mms"

maandag 3 september 2007

Weerzien met "oude" bekenden.

Chiavenna- Bellagio. Na een ongekend luxe ontbijt en een knuffel van onze Bertolli gastmama was ons verblijf in Chiavenna een feit. "Attenzione sulla Donna". waarbij ze me streng aankeek. "Si,signora" en op weg. Het eerste stuk via S.Pietro en Era was goed te doen en erg mooi. Het stuk tussen Nuovo Mezzola en S.Agata was ronduit gevaarlijk om te fietsen. Te druk en te lompe chauffeurs. We nuttigden onze koffie en koek aan het Lago di Como bij Colico. Een ontroerend moment. Zo zouden erg nog een paar momenten komen.
Plaatsen waaraan we recente goede herinneringen hebben. Komend vanuit het noorden reden we rond een uur Varenna binnen voorafgegaan door een aantal tunnels(onverlicht). Aan de overkant Bellagio ons einddoel van deze dag. Ook dit was een weerzien. Ondanks het te opgeklopte toeristen gedoe hebben we aan de Lago di Lecco zijde een prima hotel gevonden. Praktisch aan het meer. We hadden nog één weerzien tegoed. Om vier uur was het zover. Een terrasje pikken met oma. Enorm fijn zo'n ontmoeting en lekker even kunnen bijpraten Een dag waarin je gedachten alle kanten opgaan.

Dit bericht ontvangt u van een KPN gebruiker.
U kunt niet antwoorden op dit bericht.
U kunt meer informatie vinden op www.kpn.com trefwoord "mms"

zondag 2 september 2007

Een bewogen dag

Chiavenna(it).De alpen moet je over als je vanuit Zwitserland naar Italië wil. Je kan op de fiets via de Splugenpas of met de Rhätlinger bahn naar St Moritz en dan op de fiets via de Malojapas. Dat laatste hebben we vandaag gedaan. De tocht met deze speciale trein is fabelachtig mooi. We werden door een fietsende Zwitser direct gewezen op de goede zijde van de trein voor het beste uitzicht. Je gaat met de trein naar 2000 meter. Je zult het moeten doen om te weten wat ik bedoel- wel met mooi weer. In St Moritz stap je de kou in ook in de zon. Het scheelt daar echt een jas. De tocht gaat langs verschillende met inmens blauw water gevulde meren en er waait een hele forse bries. Tot aan Maloja. Dan stort je de diepte in met 12,5 procent. De 1e drie km zak je ruim 300 meter met hele korte haarspelden. We stoppen even omdat het forse remmen kramp geeft in de handen. We hebben er wel lol in dus gaan we vrolijk verder. Met onze butsmuts op voelen we ons goed en Joke vliegt met met ruim 50 km/u voorbij. We besluiten dat we niet harder gaan. Voorwaar een ervaring .
We bereiken Italië rond drie uur. Mooie tijd om te stoppen. In Chiavenna is het festa della città. Je ziet dit soort feesten ook op de Veluwe alleen vinden we het dan al gauw saai. Hier is het leuk. Ciao.

Dit bericht ontvangt u van een KPN gebruiker.
U kunt niet antwoorden op dit bericht.
U kunt meer informatie vinden op www.kpn.com trefwoord "mms"