zaterdag 29 september 2007

Deel 5 Passeggiata Vittorio Emanuelle

Na controle ontdekken we dat we onze reispapieren voor maandag niet op orde hebben. Geen tickets voor de fietsen van Roma tot Milano. Dus eerst naar Termini. Een conducteur legt ons in pocco inglese e pocco italiano uit wat we missen. Aan het loket ging het minder makkelijk maar het is nu oké. We starten onze tour vandaag met de metro van Piazza Vittorio Emanuelle II naar het Piazza del Popolo. We maken een dwarsdoorsnede door de stad vandaag. Via de Santa Maria Del Popolo gebouwd in 1099 op de plaats van Nero's graf. We volgen de Via del Corso. Deze via is onze richting.
We bezoeken de Basiliek Sante Carlo del Corso met daar achter het mausoleo van Augusto en het Ara Pacis Augustae. Het mausoleo wordt gerestaureerd. Dat wordt tijd ook. Links zien we Spagna met alle toeristen en lopen door. Via het Parlementsgebouw naar het in 17 v chr. gebouwde Pantheon. Onvoorstelbaar zo oud en zo mooi. Naast Umberto I en Raphael wordt ook Vittorio daar geëerd. Natuurlijk is iedereen daar. Althans zo lijkt het. We vervolgen onze weg. bekomen met een lekkere grote gelato en arriveren bij het inmens grote monument van Vittorio Emmanuel II eens de koning van Italië. We scooren ergens een buskaartje en laten ons terugrijden. Nog even boodschappen doen.
Ventiunottantotto zei de blonde kassiere met de stem als Vittorio uit de film The Godfather. Even ben ik de draad kwijt. Un bello giorno.(een mooie dag)
Dit bericht ontvangt u van een KPN gebruiker.
U kunt niet antwoorden op dit bericht.
U kunt meer informatie vinden op www.kpn.com trefwoord "mms"

vrijdag 28 september 2007

Deel 4 Scioperare

Esquilino- Parrione. Vandaag wilden we naar de wat minder toeristische binnenstad met name naar de wijk Parrione. Met de bus want de metro komt daar niet. Even uitzoeken hoe dat met de I biglietti zit. Tot onze verbazing horen we dat de bussen en metro staken vandaag. Lekker jongens! Zo'n melding gooit dus bijna ons plan in de war. Vandaag dan toch maar met de open bus citytour mee. Die rijdt wel en komt ook haast op de plek waar we wilden zijn . Campo dei Fiori (er is daar een kleine markt) en Piazza Navona. Dan via Ponte Umberto uno naar Ponte Sant'Angelo. Leuk stuk Rome. We stappen weer op de HopOut- HopIn bus van de citytour. Het is inmiddels zo'n verkeerschaos geworden dat je van rijden of tour niet meer kan spreken. Het weer is ook wat minder en we besluiten deze soap toch vanuit de bus te volgen. Ze worden er gek van. Zo stressbestendig als twee die het niet zijn zitten sommigen Romeinen iemand anders de huid vol te schelden of gaan languit op de claxon leunen. Kostelijk.
Vanmiddag hebben we afgesproken met de fietser die we de laatste dag hebben ontmoet. Nog eens even bijpraten over de tocht. Het was leuk en ook weer even lekker om over en weer Nederlands te kunnen spreken. Hierna besluiten we de laatste ronde mee te gaan met de citytour, helemaal rond. Het wordt langzaam donker en Roma verandert. We maken nog wat mooie foto's en we zien ook dat de chaos oplost en bussen weer in de straten opduiken. Ze rijden weer.
Dove va? (Waarheen?)

Dit bericht ontvangt u van een KPN gebruiker.
U kunt niet antwoorden op dit bericht.
U kunt meer informatie vinden op www.kpn.com trefwoord "mms"

donderdag 27 september 2007

Deel 3 Meesters

Te vroeg met de metro richting Cipro. Het is onvoorstelbaar druk en de metro is zo prop en propvol dat ik niet door heb dat ik wordt gerold. Paspoort en beurs weg. Zo,n ervaring hadden we nog niet. Uit voorzorg had ik geen pasjes erin en het bedrag was ook beperkt. Maar toch. Ze doen het zo snel. Het zijn Meesters in hun 'vak'. Het paspoort en de beurs lagen tussen mijn voeten. Geld weg. Toch maar door en vandaag 2e kans. Op naar Città del Vaticano. Vandaag is de toegang gratis (?!) Eerst naar Capella Sictina en vervolgens naar de enorme verzameling van het Vatikaan. Michelangelo, Raphael,Caravaggio tot Guido Reni toe. Verbazingwekkend en prachtig. Beelden, kleden, schilderijen, sieraden. Gemaakt door mensen. Meesters in hun vak. Na de lunch de Basilica San Pietro. Groots, overdadige pracht en praal. Bijna onmogelijk maar toch gemaakt door mensen. Juist ja, meesters in hun vak. Tot slot nog door de Tombe. Pauzen vanaf Petrus liggen hier. In een zekere zin ook meesters. Na 5 uur dwalen tussen de meesterwerken gaan we terug. Vandaag le pastine all' uovo en vino rosso. Naar het er uitziet gemaakt en klaargemaakt door meesters in hun vak.
Salute e buon appetito! (Gegroet en eet smakkelijk)

Dit bericht ontvangt u van een KPN gebruiker.
U kunt niet antwoorden op dit bericht.
U kunt meer informatie vinden op www.kpn.com trefwoord "mms"

woensdag 26 september 2007

Deel 2. Zovelen

Linea A naar halte Ottaviano. Jawel op audiëntie bij di Sua Santita Benedette XVI. Wat een enorme mensenmassa. De reacties van mensen zijn de moeite waard. Het was eigenlijk de bedoeling om naar de San Pietro en het museum te gaan en de Sixtijnse kapel niet te vergeten. Met zovelen tegelijk toch maar niet. Metro naar Spagna gepakt en de Spaanse trappen bezocht. Zoveel toeristen dus op het gemak de wijk in. Opeens vrijwel geen toeristen en geen illegale handelaren met op lakens uitgespreide waren zoals tasjes, broekriemen en zonnebrillen. In Rome is alles met velen. Het wemelt er van de kerken, geestelijken (herkenbaar als zodanig) en bedelaars en toeristen. De kerken zijn rijk aan de binnenkant en vaak kun je dit niet aan de buitenkant zien. Hoe dit is met de rest is moeilijk te zeggen. Ik kan een aantal dingen moeilijk rijmen. Colosseo zelfs bij nacht. Strano ragazzi.
(Rare jongens)

Dit bericht ontvangt u van een KPN gebruiker.
U kunt niet antwoorden op dit bericht.
U kunt meer informatie vinden op www.kpn.com trefwoord "mms"

dinsdag 25 september 2007

Asterix en Obelix in Rome deel 1

ChiccaDue- Collosseo. Met Linea B naar halte Colosseo. Vroeg op en vroeg aankomen. Voordat het te warm wordt. Het is hier rond 12 uur te warm, zo'n 26 graden. Het Colosseo is groots en de indrukken haast overweldigend. Het is er al vroeg te druk. Veel groepen met walkie talkie gidsen en daardoor meer met de techniek bezig zijn dan met het ervaren van het gevoel wat dit bij je oproept. Althans zo lijkt het. Als je hier rondloopt wordt je wel overstelpt met beelden en gevoel. Onze hostes heeft ons geadviseerd vooral het Palatino te bezoeken. Het is teveel voor woorden. Je raakt er van onder de indruk. Zoveel archeologisch verantwoord gestapelde resten bij elkaar en geschiedenis die ook voor ons nog merkbaar is, midden tussen het leven van alle dag. Vanmiddag naar Fontana di Trevi. Voor jullie allemaal. Graag gedaan. We sluiten af met een korte ontmoeting met het Piazza dei Popolo en een korte wandeling langs de Fiume Tevere (Tiber) Een salute van de gitarist die je weer langs ziet komen nadat je eerst 50 cent in zijn tas had gedaan. Hij zong en speelde ook nog eens erg mooi. Een zoveelste keer NO tegen een handelaar in onbegrijpelijke meuk. Bedelaars die niets schijnen te hebben of extreem rijken in te dure auto's die eigenlijk niet willen stoppen als je oversteekt. Een glimlach en blije reactie als je probeert in Italiaans iets te bestellen. Je trekt Roma aan.
Oggi e uno bueno giorno (vandaag was het een mooie dag).

Dit bericht ontvangt u van een KPN gebruiker.
U kunt niet antwoorden op dit bericht.
U kunt meer informatie vinden op www.kpn.com trefwoord "mms"

maandag 24 september 2007

Onbemand ongevaarlijk

Georgina- Chicca due b and b. Een intern reisje van 500 meter. Omdat we te vroeg in Rome waren en niet direct op ons gereserveerd adres terecht konden heeft de eigenares van de B&B een hotel voor ons geregeld,direct in de buurt. Via sms. Leuk ook om zo de zaken te kunnen regelen. Daarom vandaag een oriëntatie- en rustdag. De buurt verkennen, een OV pas regelen en een plan maken voor de rest van de week. Wennen aan de wir war van auto's en scooters. We hebben ook zitten nagenieten van de tour en wat zaken op een rijtje gezet. 1928 Kilometer gefietst in 156 uur 53 minuten 85 kilometer met trein, 21 kilometer verkeerd gereden, 1 lekke band, 2 kapotte tassen,5 dagen minder weer waarvan 1 dag heel slecht. Op 3 dagen Po-vlakte na elke dag klimmen. Hoogste punt klimmen 900 meter. Hoogste punt afdalen 1825 meter.B&B 7, Hotels 26,Jeugdherberg 1Kamer 1 (vreselijk). Leuk lijstje. De fietsen staan nu op de kamer. Ze zijn vandaag ondanks slot en ketting en een plekje in het complex, twee keer grof verplaatst.
Gelukkig geen echte schade. Allora siamo contento.(Dus wij zijn tevreden)

Dit bericht ontvangt u van een KPN gebruiker.
U kunt niet antwoorden op dit bericht.
U kunt meer informatie vinden op www.kpn.com trefwoord "mms"

zondag 23 september 2007

Oggi Roma

Anguillara Sabázia - Roma. Na een mooie middag en een heerlijke avond aan het Lac hebben we toch een dubbel gevoel. De laatste fietsdag van deze tour en het bereiken van ons geplande doel. Als we wegrijden ontmoeten we een Nederlandse man die ook de laatste tour gaat doen. Alleen. Hij moet nog ontbijten en wij besluiten te gaan. Via Osteria Nuova en Santa Maria di Galéna naar Boccea. Daar slaan we de Via Boccea in die we tot in Roma moeten volgen. Er zitten nog een paar nare hellingen in maar die doen ons niets. Cafè in een Bar langs de weg en op naar San Pietro. De voorsteden zijn druk en onplezierig om te fietsen. Even na elven rijden we achter Citta di Vaticano langs. Juist we zijn op tijd voor de zegen voor Rome en de wereld. Je voelt ook direct een soort van mistiek boven je. Het laatste stukje moeten we lopen. Te druk en verboden te rijden. Dan sta je opeens voor het Piazza San Pietro. Dat doet je dan toch wel wat. Dan gaan er een hoop emoties door je heen. We kijken elkaar aan en pinken allebei even een traantje weg. We ontmoeten even later de man weer. Net na ons komt hij aan. Dolblij dat hij zijn moment met iemand kan delen. Rond half twee rijden we naar ons hotel. Wat een gekkenhuis. Ze hebben alle idioten een scooter gegeven en naar Rome verbannen. Met de Garmin en onze beschermengel en shirah in onze tassen komen rond drieën aan in het hotel. Een weekje nog. We zijn wel erg blij met de steun en respons van jullie. Het gaf soms net even de benodigde klop op de schouder of schop onder de kont. Molto Grazzi. (Veel dank)

Dit bericht ontvangt u van een KPN gebruiker.
U kunt niet antwoorden op dit bericht.
U kunt meer informatie vinden op www.kpn.com trefwoord "mms"